Bedah Buku: Petunjuk Sepanjang Zaman

Pada mulanya saya fikir sukar menemui karya-karya tokoh gerakan Islam di Pusat Sumber IPGM Kampus Sarawak Miri ini. Alhamdulillah, saya temui salah satu buku yang menarik sebagai bahan tugasan. Inilah karya Assyahid Syeq Qutb, bertajuk ‘Petunjuk Sepanjang Jalan’. Syed Qutb merupakan seorang figur gerakan Islam yang dikagumi oleh kawan dan lawan. Beliau merupakan anak murid kepadAs-Syahid Hassan al-Banna, tokoh gerakan Ikhwaanul Muslimin di Mesir. Buku ini adalah khazanah yang sangat berharga untuk tatapan muslim, khususnya pemuda pemudi yang mendukung gerakan Islam kerana ia membangkit semangat jihad menegakkan kebenaran dan mepetunjuk sepanjang jalannentang kemungkaran. Dalam konteks Malaysia, bukanlah bermaksud berjihad dengan mengangkat senjata, tetapi lebih kepada memahami semangat jihad melalui syahadah yang diucapkan. Antara tulisan Syed Qutb dalam buku ini ialah:

  1. “Sistem Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w wajib dilaksanakan oleh penganut agama Islam, sebagai membuktikan syahadah yang diucapkan. Selain tuntutan ibadat, perlaksanaan aspek lain untuk menegakkan syahadah sangat banyak. Di antaranya dengan menjadikan sistem dan peraturan Allah sebagai panduan hidup manusia. Kerana yang demikianlah erti yang paling dekat dari persaksian (syahadah): Laa ilaaha illallah (Syed Qutb,1988).
  2. Agama yang secara berterusan meng-Esakan Allah SWT dalam segi ibadah, hanyalah Islam. Demikian pula dalam berakidah tentang Allah sebagai Rabb (Penguasa) dan sebagai pembuat sistem serta peraturan hidup. Maka hanya Islamlah satu-satunya agama yang dapat membebaskan manusia dari penghambaan kepada selain Allah (Syed Qutb,1988)

Buah fikiran beliau sangat mantap dan sememangnya perlu menjadi bahan yang wajib untuk diteliti oleh setiap yang bergelar muslim khususnya para pejuang di jalan Allah SWT.

Advertisements

1 Comment »

  1. buku yang sangat menarik
    terima kasih infonya

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: